Catalanisme o Sobiranisme?

En les darreres setmanes sembla que quasi tothom s'apunta a refundar el catalanisme. Però aquest és de debò el debat que ens pertoca fer? El debat és un altre. El debat és entre catalanisme i sobiranisme. És a dir, entre els que optem per la defensa de Catalunya i dels catalans en el conjunt d'Espanya (és això el que sempre ha sigut el catalanisme) i els que opten per la sobirania, és a dir, per marxar d'Espanya.

Dins del catalanisme sempre hi haurà diferències ideològiques importants, però aquells que s'hi identifiquen marcaran distàncies tant amb aquells que no reconeixen el fet nacional català -el PP- com aquells que volen la independència, com ara ERC.

Avui sembla que només hi hagin dos partits plenament catalanistes a Catalunya: el PSC i Unió Democràtica. CDC no sap encara el que vol ser. Hi ha un sector important que es decanta pel sobiranisme, i ara en Mas es proposa per refundar el catalanisme (que no s'equivoqui ningú, això és una maniobra contra el sector sobiranista). És a dir, avui CDC és un partit ideològicament dividit.

Per tant, el que ens estem jugant no és el lideratge del catalanisme sinó la victòria o derrota del sobiranisme. Aquest és l'autèntic debat dels propers anys.

I atenció amb el referèndum del 2014. No hem de defugir el debat. Com deia l'altre dia en Miquel Iceta, "si Catalunya no és independent és perquè els catalans no ho volen". Això és el que cal demostrar, amb fets i amb paraules.

Comentaris

Anònim ha dit…
Potser té raó en Miquel Iceta, però l'única manera de saber amb certesa si els catalans volen tenir un Estat independent o no és preguntant-los-ho. En tot cas, mentre no s'obri aquest debat a la societat només podrem escoltar especulacions més o menys interessades.
lluis gamell ha dit…
A Bèlgica diuen “junts si és necessari i separats si es pot” (és una traducció lliure del francès). Jo estic per l’opció del catalanisme amb impacte social, però no deixa de preocupar-me la visió de la resta d’Espanya en relació a aquest tema. El debat s’ha de produir i més quan d’aquí uns mesos (després de les eleccions) es començarà un debat sobre el model econòmic (els indicadors canvien i cal revisar l’estratègia). Cadascun d’aquest debats condiciona l’altre, i per això potser es realitzaran junts. Entrarem en un període polític interessant, esperem que tots estiguin a l’altura.
tagusti ha dit…
estic totalment d´acord amb el comentari . Crec que cal definir les posicions de tothom sobre catalanisme i soberanisme i les coseqúencies polítiques i socials de cada opció. Sense voler contradir al mestre Lluis, penso que és prioritari la visió a la resta d´Espanya que aquest debat pugui aportar doncs estrategicament ens interessa aclarir les posicions a Catalunya davant dels reptes socials i polítics que haurem d ´áfrontar. Crec que es importantissima la presencia d´aquest debat en tot tipus de mitjans doncs amb certes declaracions demagògiques- ex Laporta - hi haurà intents de amagar el debat. Com a punt final interessant l´aportació sobre l´intent d´anul.lar el front sobiranista dincs Convergència en la maniobra Mas. No ho veig clar però cal pensar-hi seguir-ho.

Salut

Entrades populars d'aquest blog

Rescat? Pacte fiscal? Parlem de números!

La ciutat és la gent (que hi viu, que hi treballa, que hi estudia...)

El Parlament i la llengua dels catalans