divendres, de setembre 28, 2007

Órdago

Com segurament escriurà demà l'Enric Juliana, la política vasca torna a instal·lar-se en la lògica del mus amb l' "órdago" anunciat avui pel lehendakari Juan José Ibarretxe. Se'n parlarà molt i durant molts mesos i condicionarà plenament la campanya (i el resultat) de les eleccions generals del mes de març. La cosa es complica, i viurem uns mesos interessants.

Caldrà posicionar-se. No n'hi haurà prou en dir que el referèndum no és constitucional. El debat territorial torna a estar al centre del debat polític. I Euskadi segueix sent la peça que no encaixa en el trencaclosques hispànic.

El debat de política general català ha sigut revelador: tenim un president que vol canviar el paradigma de la relació entre Catalunya i Espanya i passar de l'enfrontament regular a l'acceptació que Catalunya és part integrant d'Espanya. Des d'aquí ens proposem, per tant, "Repensar Catalunya dins d'Espanya".

Però a Euskadi segueixen amb la lògica de l'enfrontament i caldrà tenir imaginació per superar aquesta prova.

El govern ha de moure fitxa. O ara, o després de les eleccions. Però ho haurà de fer. Si ho fa ara anirem a unes eleccions de clarificació entre dos models diferents per gestionar el conflicte territorial. Si espera a fer-ho després prendrà menys riscos, però potser li faltarà la legitimitat suficient per prendre les decisions que caldrà prendre.