Josep Pallach: socialisme i catalanisme

La Fundació Rafael Campalans acaba de reeditar el llibre "El nostre combat" de Josep Pallach. Una obra escrita a l'exili, a Paris, l'any 1954, i que va tenir una gran influència en el pensament i l'acció del Moviment Socialista de Catalunya durant els anys posteriors. La Fundació ja en va fer una primera reedició l'any 1987, en motiu del desè aniversari de la mort de Josep Pallach, i ara hem decidit tornar-la a publicar perquè considerem que el seu pensament segueix plenament vigent.

"El nostre combat" és un assaig revelador per l'època en què fou escrit. Defineix un projecte i un programa per al socialisme català, fixa els grans temes de futur i ho fa amb una lucidesa extraordinària. Fou amb aquest programa socialista i catalanista, que proclamava: Federació, Democràcia i Socialisme, que es va construir la unitat del socialisme català l'any 1978, i fou aquest programa el que ha permès construir la Catalunya autònoma i l'Espanya de les Autonomies afirmant la nació catalana des del reconeixement als altres pobles d'Espanya.

Avui ens tornem a trobar en un moment de redefinició d'aquesta Espanya, en què Catalunya hi juga un paper cabdal, i les reflexions de Pallach ens poder servir molt. D'entrada plantejava el problema principal per al catalanisme polític "Ens cal saber què és Espanya, però sobretot què volem fer-ne".

I responia a la qüestió plantejada recordant que: "Si hi ha una lliçó fonamental dels segles de decadència és que sense la plena intervenció de Catalunya en els afers espanyols i sense una clara doctrina federal que sostingui aquesta intervenció, Catalunya no serà mai lliure".

És a dir, no hi pot haver una solució parcial a les reivindicacions catalanes - com de fet es planteja des de posicionaments nacionalistes i sobiranistes- sinó que la solució ha de ser conjunta, per a tota Espanya. I per tal que la solució sigui conjunta, ens calen buscar i trobar aliats arreu d'Espanya. Aliats que existien ja l'any 1954 - recordem el llibre d'Anselmo Carretero que citàvem en la nota anterior d'aquest diari- i que existeixen avui, com demostra cada dia el President Zapatero i com va demostrar un cop més ahir, des del País Basc, el president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves.

Per tal de donar a conèixer aquesta nova publicació de la Fundació, i després d'una primera presentació a Reus el dilluns 24 d'octubre en el marc dels actes de commemoració del centenari de l'Agrupació Socialista de Reus, en el que hi van participar l'alcalde Lluís Miquel Pérez i la presidenta de la Fundació Josep Recasens, Montserrat Duch, farem una presentació de "El nostre combat" a Barcelona, que precedirà les que organitzarem properament a Girona i Lleida.

L'acte tindrà lloc el dijous 10 de novembre a les 19:30 hores a la llibreria La Central del Raval (carrer Elisabets 6) i hi intervindran Isidre Molas, president de la Fundació, Antoni Siurana, conseller d'Agricultura i antic militant del PSC-Reagrupament, Marcel Gabarró, militant també del Reagrupament i alcalde de Sant Sadurní d'Anoia de 1988 a 1995, i Amadeu Cuito, que va militar a l'MSC durant els anys 50 i 60 i va compartir els anys de l'exili a Paris amb Josep Pallach. Us convido, doncs, a participar en un acte que volem que serveixi no només per recordar la figura de Josep Pallach, sinó per recuperar unes idees sobre Catalunya i Espanya que són plenament vigents.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Rescat? Pacte fiscal? Parlem de números!

La ciutat és la gent (que hi viu, que hi treballa, que hi estudia...)

El Parlament i la llengua dels catalans