2021: fer-se totes les il·lusions possibles i no creure en cap

Hem començat un nou any i veient com ha anat el mes de gener, des de l'assalt al Capitol a l'endarreriment en la producció de les vacunes, no ens hauríem de fer massa il·lusions de com anirà aquest 2021. Encara no està clar que sigui millor que l'any 2020.

Per tant, faríem bé de seguir les paraules de Josep Pla, recuperades fa poc més d'un any: "fer-se totes les il·lusions possibles, i no creure en cap".

Ens cal fer-nos il·lusions: que la pandèmia remetrà després d'aquesta tercera onada, que les vacunes reduiran la mortalitat perquè protegiran als més grans i vulnerables; que l'estiu serà millor que el de l'any passat; que el proper curs escolar serà més "normal" que aquest... Però faríem bé de no creure en cap d'elles. Cal fer-se il·lusions però no ser il·lusos. Les il·lusions son necessàries per seguir vivint però cal evitar ser il·lusos per no caure en la decepció.

L'any 2020 serà un punt d'inflexió. A partir d'ara, en les nostres vides ens referirem al món abans del Covid (a.C). 2019 serà l'any 1 (a.C) i l'any 2021 és l'any 2 (d.C). L'any 2 de la nova era. Una nova era que implicarà molts canvis. Canvis que seran estructurals i modificaran moltes més coses de les nostres vides de les que ens pensàvem l'any passat.

Fa sis mesos teníem la il·lusió de la nova normalitat. Una il·lusió que no va durar ni un mes, quan van tornar a créixer els contagis. La nova normalitat va durar menys que un amor d'estiu.

La normalitat de 2021 serà la mateixa que la normalitat de 2020. I la normalitat de 2019 cada vegada ens quedarà més lluny. 

Fa uns dies el meu fill, veient un vídeo que passaven a les pantalles del Metro em deia: "Això és de fa anys, oi? Perquè no porten mascareta." Per a ell, que té 6 anys, la "vella normalitat" és una cosa que passava "fa anys". Ja no pot dir "l'any passat" per referir-se a la realitat anterior a la pandèmia. Aviat farà 7 anys, en va fer 6 confinat i la seva vida "normal" va durar entre els 3 i els 5 anys, tenint en compte que pràcticament no té records anteriors. La vida de l'últim any aviat serà "normal" per ell. És a nosaltres, els adults, a qui ens costa, i ens costarà, adaptar-nos.

Hem començat un nou any però no hem encetat pas una nova etapa. Hi ha més continuïtats que canvis en relació a 2020. Cal fer-se, doncs, totes les il·lusions possibles però no creure en cap. Si esperem massa d'aquest any, ens desesperarem. "Decepcionant, depriment, però ¿què hi voleu fer?" escrivia Pla.  



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Rescat? Pacte fiscal? Parlem de números!

La ciutat és la gent (que hi viu, que hi treballa, que hi estudia...)

El Parlament i la llengua dels catalans