Perfil propi a Catalunya, capacitat d'influència a Espanya

En els darrer dies, arran de les declaracions del conseller Antoni Castells, i també de la consellera Montserrat Tura, ha aparegut un vell debat amb una nova denominació. El que abans era la reclamació del grup parlamentari propi ara s'ha convertit en la necessitat de tenir "perfil propi".

Ens cal tenir "perfil propi" a Catalunya? És clar que sí. De fet, ja el tenim. No només tenim perfil propi sinó que actuem amb plena autonomia, en tant que PSC, en el marc de la política catalana. Des de que som al Govern de la Generalitat, o fins i tot abans, des de l'any 2000, tenim més autonomia en relació al PSOE de la que mai havíem tingut abans. Fins al punt que, després de perdre unes eleccions, vam ser capaços de presidir un govern d'esquerres deixant a l'oposició al primer partit que, a més, podria ser un soci clau per al PSOE en el conjunt d'Espanya. En qualsevol federació del PSOE el mateix resultat hagués comportat no només la supeditació a l'estratègia de Ferraz sinó al sacrifici del propi candidat i secretari general (primer secretari, en el nostre cas).

Ens cal també tenir "perfil propi" a Espanya? No ho tinc tant clar. Necessitem "perfil propi" al Congrés dels Diputats? No, perquè això ens limitaria capacitat d'influència en el conjunt de l'acció política del PSOE. Necessitem "perfil propi" dins el PSOE? Sí, però per influir realment en la presa de decisions i no només per a fer el paper de qui sempre es queixa i es passa el dia demanant "qué hay de lo mío".

Què necessitem per tant? Manar dins el PSOE i dins el govern. No ens cal tenir "perfil propi" sinó aconseguir que el perfil del PSOE sigui cada cop més nostre, que no vol dir "més com el nostre", sinó senzillament "nostre". I per això ens cal ser capaços d'articular majories dins el PSOE, en aliança amb federacions que, com nosaltres, governin a les seves comunitats autònomes i vulguin donar un nou impuls, de caràcter federal, a l'Estat de les Autonomies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Rescat? Pacte fiscal? Parlem de números!

La ciutat és la gent (que hi viu, que hi treballa, que hi estudia...)

El Parlament i la llengua dels catalans